گیاه شگفت انگیز

دانشمندان در یکی از خشک ترین بیابانهای جهان اولین گونه از گیاهی عجیب را کشف کردند که قادر است خود را آبیاری کند.
قدرت ذخیره آب در گیاهی به نام ریواس بیابانی 16 برابر بیشتر از گیاهان بیابانی دیگر بوده و با داشتن خصوصیتی عجیب می تواند در خشک ترین مناطق خود را آبیاری کند.
محققان با مشاهده برگهای وسیع این گیاه در مقابل گونه های دیگر گیاهان بیابانی که به دلیل جلوگیری از تبخیر زیاد آب از برگهای کوچکی برخوردارند، بسیار شگفت زده شده اند. دانشمندان معتقدند گونه گیاهی کشف شده اولین در جهان به شمار می رود وخصوصیات آن تاکنون در هیچ گیاهی مشاهده نشده است.
تحقیقات نشان می دهد که برگهای بزرگ و وسیع کلید موفقیت و ادامه حیات این گیاه به شمار می رود زیرا این برگها در لایه ای از مسیرهای میکروسکوپی قرار گرفته اند که آب از طریق این مسیرها در تمامی سطح برگ جریان پیدا می کند. محققان اعلام کردند شیارهای موجود در برگ عملکردی مشابه دره ها در میان کوهستان دارند و در عین حال که از تبخیر آب جلوگیری می کنند آن را مستقیما به گیاه انتقال می دهند. به بیانی دیگر شیارهای موجود در برگها مانند یک سیستم آبیاری کوچک عمل می کنند.
تحقیقات جزئی تر بر روی این گیاه نشان می دهد ریواس بیابانی کشف شده در منطقه ای با میزان بارش سالانه 75 میلیمتر خصوصیاتی مشابه گیاهان مدیترانه ای از خودنشان می دهد و سالانه بیش از 426 میلیمتر آب به خود جذب می کند.
براساس گزارش تلگراف ، این میزان 16 بار بیشتر از میزان جذب آب دیگر گیاهان یافت شده در بیابان نگب است.

 

گیاهان حرف می زنند

پژوهشگران ایتالیایی دریافتند که گیاهان برای رشد و نمو اندامها، دوری جستن از انگلها و حشرات دشمن و جذب حشرات دوست از طریق ژنها با خود حرف می زنند.
محققان شورای تحقیقات ملی در رم موفق شدند رشد یک گیاه را طوری کنترل کنند که ریشه هایی عمیق و برگهایی بزرگتر داشته باشد. این دانشمندان برای انجام این کار پیش از هر چیز کشف کردند که رشد گیاهان از طریق دو هورمون به نامهای «آکسین» و «سیتوکین» تنظیم می شود. آکسین تقسیم سلولی را فعال می کند و سیتوکین این تقسیم را متوقف می کند. این پژوهشگران در این باره توضیح دادند: با کمک این هورمونها می توان توسعه سلولهای بنیادی را که در گیاهان به طور مداوم احیا می شوند به سوی رشد برگها و ساقه ها هدایت کرد.
این دانشمندان همچنین توانستند ژنهایی که این هورمونها را بیان می کنند کشف کنند و نشان دهند که علاوه بر این ژنها که رشد سلولها را کنترل می کنند، عوامل دیگری به ویژه در برقراری ارتباط میان بخشهای مختلف گیاه و ژنهایی که روی این بخشها عمل می کنند وجود دارد که موجب بقای گیاه می شوند.
برای مثال در ارسال پیامهای ضد استرس دو مولکول سبک که بر روی عملکردهای آنتی اکسیدانها اثر می گذارند نقش دارند. تولید این مولکولها موجب می شود که گیاه به استرسهای محیطی پاسخ دهد.
براساس گزارش آنسا، همچنین سیگنالهای خطرناک مثل هجوم انگلها می توانند به داخل گیاه وارد شوند. برای مثال زمانی که یک حشره به برگهای یک گیاه حمله می کنند برگهای دیگر شروع به آزاد کردن موادی می کنند که موجب می شود حشرات دشمن از آنها دور شوند و از سوی دیگر بخشهای مختلف یک گیاه می توانند برای جذب حشرات مفید و دوست نیز با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
در حقیقت ژنها و این مولکولهای سبک زبان گیاهان هستند و اجزای مختلف یک گیاه برای برقراری ارتباط میان خود از آنها استفاده می کنند.

 

منبع:روزنامه کیهان ۱۷/۴/۸۸