منبع: ساینس دیلی
مترجم: جمشید سلمانیان
تصویر برداری از قطعه سیم هوشمندی که دارای قطر و ابعاد ذره بینی است و با فناوری نانو ساخته شده نشان می دهد که این قطعه می تواند با تغییر شرایط محیطی، خود را بازسازی کند. طراحی و تولید مصالح دارای چنین ساختاری ممکن است منجر به ساخت سیستم های ذره بینی بر اساس فناوری نانو شود که در شاخه های مختلف کاربرد دارند.
محققان در تگزاس آمریکا از طراحی، ساخت و تولید مصالح ذره بینی و به کارگیری آنها در ساختارهای ذره بینی غول پیکری خبر می دهند که باعث می شود این ساختارها تغییرات محیطی را حس کرده و به آن عکس العمل نشان بدهند.
علت توصیف این ساختارهای ذره بینی با عبارت “غول پیکر” این است که ساختارهای مذکور به اندازه یک دانه برنج هستند و تبعا از هر چیزی در عرصه ذره بینی عالم نانو، میلیونها بار بزرگترند.
براساس تحقیقات جدیدی که در این زمینه صورت گرفته، “پولیکل ام آجایان” و تیم همکارانش خاطرنشان می سازند که تولید چنین ساختارهائی، گامی به سوی ساخت ماشینهای میکروسکوپی بر اساس فناوری نانو است که در به کارگیری دارو بر روی بیماران، سیستمهای آزمایشگاهی و دیگر محصولات کاربرد عملی دارد. تا کنون دانشمندان در استفاده از مواد و مصالح ساخته شده با فناوری نانو برای ساخت ابزار تولیدی پیچیده تر که مورد نیاز چنین کاربردهائی است، با مشکل مواجه بوده اند.
محققان می گویند توانسته اند با فناوری نانو قطعه سیمی هیبریدی تولید کنند که حاوی لوله های ذره بینی ضد آب در یک سر و فلز جذب کننده آب در یک سر دیگر است. آنها با محک های آزمایشگاهی نشان دادند که این ساختارها وقتی در آب قرار می گیرند می توانند خود را به ساختارهای بزرگتر و پیچیده تر تبدیل کنند.
آزمایشات همچنین نشان داده است که این ساختارهای ساخته شده با فناوری نانو زمانی که در معرض مواد شیمیائی، حوزه های مغناطیسی و تابش نور قرار بگیرند، می توانند با حرکت کردن، تغییرات محیطی خود را حس کرده و نسبت به آن عکسی العمل نشان بدهند. در این مطالعه تحقیقاتی خاطرنشان شده است که :”این یافته ها ممکن است به ساخت و تولید مواد هوشمندی منجر شود که اساس تولید مواد و تجهیزات کاربردی بر اساس فناوری نانو باشد.”